Ελληνικό, 13 Ιανουαρίου 2019
Παρά την πρόσκαιρη βελτίωση που παρουσίασε ο καιρός την Κυριακή 13/1 σε μεγάλο μέρος της χώρας, διατηρήθηκε ο παγετός στα βόρεια, με τον υδράργυρο στη Φλώρινα να βρίσκεται το πρωί στους -18,3 βαθμούς Κελσίου, όπου συμπληρώθηκαν 10 συνεχείς ημέρες ολικού παγετού. Παράλληλα από το σύστημα που το Σάββατο (12/1) επηρέασε μεγάλο μέρος της κεντρικής και της νότιας κυρίως Ελλάδος, είχαμε σημαντικά ύψη υετού με 79 mm στα Χανιά το τελευταίο δωδεκάωρο, τα 37 mm στη Πάρο, 31 mm στην Τρίπολη και 30 mm στη Σάμο.
Καθώς διαπιστώνουμε ότι θα συνεχιστεί η ίδια περίπου ροή των ανωτέρων αερίων μαζών πάνω από την περιοχή μας, όπου αυτές από τα βορειοδυτικά κινούνται προς τα νοτιοανατολικά (σχήμα) προβήκαμε στην έκδοση εκτάκτου δελτίου επιδείνωσης του καιρού. Οι ψυχρές αέριες μάζες στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες να δημιουργηθεί βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή μας με χιονοπτώσεις, βροχές και πολύ θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη, όπως περιγράφονται στο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού (ΕΔΕΚ)
Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο παρουσιάζονται στον παραπάνω χάρτη με τα αντίστοιχα ύψη υετού για τα οποία ισχύει ο κίτρινος χρωματικός δείκτης του Ευρωπαϊκού συστήματος προειδοποίησης Meteoalarm για το οποίο η ΕΜΥ έχει την ευθύνη και αρμοδιότητα επί των σχετικών προειδοποιήσεων.
Τα ποσά υετού θα είναι υψηλά σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα και στα νησιά του Αιγαίου και αυτό διακρίνεται ευκρινέστατα στο βίντεο που ακολουθεί και μας δείχνει παράλληλα την μεγάλη βάθυνση του βαρομετρικού χαμηλού, το οποίο θα προκαλέσει πολύ θυελλώδεις βοριάδες και στο οποίο θα αναφερθούμε αργότερα.
Βίντεο με τα Ύψη υετού από μεσημέρι Δευτέρας έως και την Τρίτη.
Για τις περιοχές των χιονοπτώσεων θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα μεγαλύτερα ύψη χιονιού θα σημειωθούν στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας μέχρι και το πρωί της Τρίτης. Παρότι τα ύψη χιονιού θα μειωθούν σημαντικά το βράδυ της Τρίτης και θα επηρεάσουν κυρίως την Κρήτη, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι θα χιονίσει και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου μέχρι και τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης.
Για την εξέλιξη των χιονοπτώσεων από το μεσημέρι της Δευτέρας μέχρι και το μεσημέρι της Τετάρτης ακολουθεί σχετικό βίντεο με τις περιοχές που θα επηρεαστούν.
Περιοχές χιονοπτώσεων από μεσημέρι Δευτέρας.
Η διατήρηση του παγετού το επόμενο διήμερο θα αποτελεί χαρακτηριστικό του καιρού και μάλιστα ο παγετός κυρίως στα Βορειοδυτικά θα είναι τοπικά ολικός, δηλαδή ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει το μηδέν. Ακολουθεί ο προγνωστικός χάρτης της Τρίτης - την Τετάρτη η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά - ενώ από την Πέμπτη και μετά θα παρουσιάσει άνοδο και θα υποχωρήσει ο ισχυρός παγετός.
Επισημαίνουμε την ενίσχυση των βορείων ανέμων στα πελάγη από το βράδυ της Δευτέρας στο Ιόνιο, με εντάσεις έως 8 μποφόρ, που μέσα στην Τρίτη θα ενισχυθούν και στο Αιγαίο, φτάνοντας τα 8 με 9 και πιθανόν και τα 10 μποφόρ τοπικά.
Πεδίο ανέμων από μεσημέρι Δευτέρας έως και Πέμπτη.
Για την περαιτέρω εξέλιξη του καιρού μπορείτε να ανατρέξετε στην πρόγνωση του καιρού των πολλών ημερών, ενώ από την ιστοσελίδα της ΕΜΥ μπορείτε να δείτε τα προγνωστικά προϊόντα, όπως αυτά παράγονται από τα ατμοσφαιρικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται επιχειρησιακά. Σας συστήνουμε να λαμβάνετε υπόψη σας τις οδηγίες της ΓΓΠΠ για τα φαινόμενα που περιγράψαμε παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει υπόψη της όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από σχετική αξιολόγησή τους, εκδίδει τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων, καθώς και την σχετική ανάλυση της προβλεπόμενης εξέλιξης του καιρού, όπως και άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την έγκυρη ενημέρωσή σας.
Θεόδωρος Ν. Κολυδάς
Διευθυντής Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου