Κλίμακα Beaufort

Βαθμίδα Ταχύτητα ανέμου Χαρακτηρισμός ανέμου Χαρακτηρισμός θάλασσας (*) Φαινόμενα
m/sec Knots Km/h στην ξηρά στην ανοικτή θάλασσα
0 <1 <1 <2 Άπνοια ή νηνεμία Γαλήνια Άπνοια. Ο καπνός υψώνεται κατακόρυφα. Επιφάνεια κατοπτρική, «θάλασσα λάδι».
1 1-2 1-3 1-5 Σχεδόν άπνοια ή Υποπνέων άνεμος Ρυτιδωμένη Ο άνεμος μετακινεί τον καπνό, όχι όμως τον ανεμοδείκτη. Το νερό κάνει μικρές «ρυτίδες».
2 2-3 4-6 6-11 Πολύ ασθενής Ήρεμη Ο άνεμος γίνεται αισθητός στο δέρμα, τα φύλλα των δένδρων θροΐζουν και ο ανεμοδείκτης κινείται. Μικρά κυματίδια καλά σχηματισμένα με κορυφές χωρίς αφρό.
3 4-5 7-10 12-19 Ασθενής Λίγο ταραγμένη Φύλλα και μικρά κλαριά κινούνται διαρκώς. Ο άνεμος τεντώνει μικρή σημαία. Μεγαλύτερα κυματίδια με κορυφές που αρχίζουν να σπάνε και εμφανίζεται λείας μορφής αφρός. Ίσως μεμονωμένα «προβατάκια».
4 6-8 11-16 20-29 Σχεδόν μέτριος Ταραγμένη Μικρά κλαδιά αρχίζουν να κινούνται. Ο άνεμος σηκώνει σκόνη και πεσμένα χαρτιά. Μικρά κύματα, που γίνονται πιο μακριά. Μάλλον συχνός ο σχηματισμός «προβάτων» και πιτύλου.
5 9-11 17-21 30-39 Μέτριος Μεγάλα κλαδιά και μικρά δένδρα αρχίζουν να κινούνται. Σε λίμνες σχηματίζονται κυματάκια. Μέτρια κύματα, με ανεπτυγμένο μήκος. Σχηματίζονται πολλά «πρόβατα». Σπανίως εμφάνιση πιτύλου.
6 12-14 22-27 40-50 Ισχυρός Κυματώδης Μεγάλα κλαδιά και μικρά δένδρα κινούνται και ο αέρας σφυρίζει στα σύρματα. Η χρήση της ομπρέλας γίνεται δύσκολη. Μεγάλα κύματα αρχίζουν να σχηματίζονται. Ο σχηματισμός προβάτων είναι εκτεταμένος σε κάθε κατεύθυνση. Η εμφάνιση πιτύλου είναι πιθανή.
7 15-17 28-33 51-61 Σχεδόν Θυελλώδης ή Πολύ ισχυρός Πολύ κυματώδης Τα δέντρα κινούνται ολόκληρα και το περπάτημα ενάντια στον άνεμο γίνεται δύσκολο. Η θάλασσα ογκώνεται (φουσκώνει) και λευκός αφρός από κύματα που σπάζουν και αρχίζει να παρασύρεται και να σχηματίζονται ραβδώσεις κατά την διεύθυνση του ανέμου και δημιουργία πιτύλου
8 18-21 34-40 62-74 Θυελλώδης Τρικυμιώδης Μεγάλα δέντρα κινούνται ολόκληρα και μικρά κλαδιά σπάνε. Η οδήγηση γίνεται δύσκολη και το περπάτημα ενάντια στον άνεμο εξαιρετικά δύσκολο. Μετρίως υψηλά κύματα μεγάλου μήκους με κορυφές που αρχίζουν να σπάνε και αφρός δημιουργεί καλά σχηματισμένες ραβδώσεις κατά την διεύθυνση του ανέμου. Δημιουργία αρκετού πιτύλου.
9 22-24 41-47 76-87 Πολύ Θυελλώδης Μεγάλα κλαδιά σπάνε, μικρές ζημιές σε καμινάδες και κεραμοσκεπές. Προσωρινή σήμανση και οδοφράγματα παρασύρονται. Δύσκολη η όρθια στάση. Υψηλά κύματα. Πυκνές ραβδώσεις αφρού κατά την διεύθυνση του ανέμου. Οι κορυφές των κυμάτων αρχίζουν να γέρνουν και να κυλίονται. Ο πίτυλος είναι δυνατόν να επηρεάζει την ορατότητα.
10 25-28 48-55 88-102 Θύελλα Πολύ τρικυμιώδης Σπάνια παρατηρείται στο εσωτερικό της ξηράς. Δέντρα σπάζουν ή ξεριζώνονται. Πολλά κεραμίδια αποσπώνται από τις σκεπές, αρκετές ζημιές στο εξωτερικό των κτηρίων. Πολύ υψηλά κύματα με μακριές προεξάρχουσες ράχες. Οι πυκνές ραβδώσεις αφρού δημιουργούνται σε εκτεταμένες λωρίδες κατά τη διεύθυνση του ανέμου. Γενικά η επιφάνεια της θάλασσας παίρνει άσπρη μορφή. Το σπάσιμο και κύλισμα των κορυφών των κυμάτων γίνεται έντονο και βίαιο. Η ορατότητα μειώνεται.
11 29-32 56-63 103-118 Ισχυρή θύελλα Πολύ σπάνια παρατηρείται στο εσωτερικό της ξηράς. Γίνονται πολύ μεγάλες ζημιές. Εξαιρετικά υψηλά ογκώδη κύματα. Μικρού και μεσαίου μεγέθους πλοία παύουν να είναι ορατά πίσω από τα κύματα για κάποιο διάστημα. Η θάλασσα είναι πλήρως καλυμμένη με εκτεταμένες λευκές λωρίδες αφρού. Παντού υπάρχουν ράχες κυμάτων με αφρούς που κινούνται κατά μέτωπα. Ορατότητα περιορισμένη.
12 33+ 64+ 119+ Κυκλώνας Πολύ άγρια ----- Ο αέρας γεμίζει με αφρό και πίτυλο, η θάλασσα κατάλευκη. Ορατότητα πολύ περιορισμένη.
(*Δεν πρέπει να συγχέονται οι βαθμίδες της κλίμακας Μποφόρ για τον άνεμο, με αυτές της κλίμακας Douglas για το κύμα)