Η πρόγνωση για το Καλοκαίρι του 2020

Παν. Σκριμιζέας (panagiotis.skrimizeas@hnms.gr)
Διεύθυνση Μεθόδων Πρόγνωσης, Έρευνας και Μετεωρολογικών Μοντέλων
Σχετικά ζεστό προβλέπεται το καλοκαίρι στην Ευρώπη

Για το τρίμηνο Ιούνιος-Ιούλιος-Αύγουστος 2020, έχουμε επιλέξει για παρουσίαση και σχολιασμό, τις αποκλίσεις από τις κανονικές τιμές της θερμοκρασίας στα 2m, του υετού (βροχοπτώσεων) αλλά και των γεωδυναμικών υψών στα 500 hPa, έτσι όπως αυτές προκύπτουν τόσο από το μακροπρόθεσμο μοντέλο του ECMWF, όσο και από το σύστημα πολλαπλών μοντέλων (C3S multi-modelsystem). Οι χάρτες είναι διαθέσιμοι από την υπηρεσία C3S (Copernicus) και μπορούν να αναζητηθούν μαζί και με τα αποτελέσματα όλων των μοντέλων και των παραμέτρων που υλοποιούν το C3Smulti-modelsystem στην ιστοσελίδα https://climate.copernicus.eu/charts/c3s_seasonal/.

Όσον αφορά τη θερμοκρασία, και τα δύο μοντέλα συμφωνούν ότι θα έχουμε θετικές αποκλίσεις στην Ευρώπη, παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις ως προς τη γεωγραφική κατανομή τους και το εύρος τους.

Οι περιοχές της Βαλκανικής χερσονήσου και κυρίως οι βορειότερες, εμφανίζονται ως οι πιο πιθανές για αποκλίσεις που μπορεί να φθάσουν έως και 2 βαθμούς πάνω από τις κανονικές τιμές του τριμήνου. Το ECMWF προβλέπει παρόμοιες συνθήκες και για ένα μεγάλο μέρος της Τουρκίας, αλλά και για τη Βόρεια Ιταλία και τα ηπειρωτικά τμήματα της Ιβηρικής χερσονήσου.

Προγνωστικοί χάρτες του ECMWF και του C3S multi-modelsystem με τις αποκλίσεις της θερμοκρασίας για το καλοκαίρι του 2020 (3-month average), με αρχικές τιμές της 01/05/2020

Θυμίζουμε ότι οι προγνώσεις αυτές αποτελούν μια μέση εικόνα του τριμήνου Ιούνιος-Ιούλιος-Αύγουστος. Το ότι λοιπόν το καλοκαίρι προβλέπεται σχετικά ζεστό, δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα παρατηρηθούν σημαντικά κύματα καύσωνα με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες. Θα μπορούσε να σημαίνει και ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του τριμήνου οι θερμοκρασίες θα είναι λίγο πάνω από τις κανονικές.

Από πλευράς υετού (βροχοπτώσεων), και τα δύο μοντέλα προβλέπουν, από κανονικές έως ξηρότερες συνθήκες στην Ευρώπη για το φετινό καλοκαίρι. Εδώ όμως, δεν πρέπει να μας διαφεύγει, ότι για πολλές περιοχές της νότιας Ευρώπης και κυρίως για τις περιοχές της Μεσογείου, ούτως ή άλλως κατά τους θερινούς μήνες τα μηδενικά ύψη βροχής αποτελούν τις κανονικές συνθήκες.

Προγνωστικοί χάρτες του ECMWFκαι του C3Smulti-modelsystem με τις αποκλίσεις του υετού (βροχόπτωσης) για το καλοκαίρι του 2020 (3-monthaverage), με αρχικές τιμές της 01/05/2020

Επειδή, σε μεγάλο βαθμό, οι διεργασίες στην ατμόσφαιρα καθοδηγούνται από την κυκλοφορία στα 500hPa, παρατίθενται και οι προγνωστικοί χάρτες (ECMWF και C3Smulti–modelsystem) με τις αποκλίσεις των γεωδυναμικών υψών στο επίπεδο αυτό.

Προγνωστικοί χάρτες του ECMWF και του C3Smulti-modelsystem με τις αποκλίσεις των γεωδυναμικών υψών στα 500hPa για το καλοκαίρι του 2020 (3-monthaverage), με αρχικές τιμές της 01/05/2020

Οι θετικές αποκλίσεις των γεωδυναμικών υψών στα 500 hPa, που προβλέπονται και από τα δύο μοντέλα στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, με εξαίρεση πιθανώς τα βορειότερα τμήματα, συνδέονται με αντικυκλωνική κυκλοφορία, που εμποδίζει τις σχετικά ψυχρές βόρειες αέριες μάζες να κατέβουν νοτιότερα, εγκλωβίζοντάς τες σε μια κυκλωνική κυκλοφορία στα βόρεια. Δικαιολογείται έτσι η πρόγνωση για σχετικά δροσερές συνθήκες στη Σκανδιναβία και για ένα σχετικά ζεστό καλοκαίρι στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Για μια ακόμη φορά επισημαίνουμε ότι οι εποχικές προγνώσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με σχετική επιφύλαξη λαμβάνοντας υπόψη, ότι το αποτέλεσμά τους θα αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο ποσοστό του χρόνου αναφοράς τους (40 – 60%), σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται απορριπτικά, αποκλείοντας την προοπτική βελτίωσής τους.